POGODA

일기 예보

-11
-6°
-15°
Seul
Sobota, 26

NEWSLETTER

뉴스 레터

PARTNERZY

파트너

Korea.net
Tłumaczenia Koreański
Wydawnictwo Kwiaty Orientu
Orientalem

MAK KIMCHI - PRZEPIS

Przepis na kimchi

Dziś zajmiemy się przygotowaniem kimchi (czyt. kimczi) według bardzo prostego przepisu. Kimchi jest potrawą, bez której żaden Koreańczyk nie wyobraża sobie posiłku. Jest dodawane głównie jako przystawka, grilowane wraz z mięsem, dodawane do zup i przede wszystkim jest bardzo zdrowe. Kimchi jest uznawane za jedną z 5 najzdrowszych "potraw" świata. Poprzez fermentację zyskuje na wartości odżywczej, a dzięki dużej ilości czosnku i chili pomaga w zwalczaniu wirusów w okresach zimowych przeziębień! Kimchi można kochać albo nienawidzić :) Jego smak jest specyficzny i jeśli ktoś nie lubi czosnku i ostrych potraw to odradzam kimchi, bądź proponuję zastosowanie innego z ponad 200 oficjalnych przepisów - np. białe kimchi.

Zacznijmy od przygotowania składników. Będą nam potrzebne:

  • 4-4,5kg kapusty pekińskiej
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka siekanego czosnku
  • 1 szklanka siekanej cebuli
  • 1-2 łyżeczki tartego korzenia imbiru
  • 1 szklanka sosu rybnego
  • 2,5 szklanki płatków chili (kochugaru) - dostępne w sklepach internetowych
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej bądź bardzo drobnej mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka soli morskiej lub zwykłej
  • zielona cebulka
  • 1/2 rzodkwi

 

1. Odetnij białe rdzenie kapusty pekińskiej, przekrój kapusty wzdłuż na 4 części a następnie w kawałki "na jeden kęs"

kapusta pekińska

kapusta pekińska

2. Zanurz kawałki kapusty w zimnej wodzie, odsącz i posyp solą - na 4,5kg powinna wystarczyć szklanka soli - najlepiej morskiej.

osolona kapusta pekińska

3. Pokrój marchewkę w odcinki równej długości a następnie w słupki.

marchewka

pokrojona marchewka

4. Następnie pokrój pora pod skosem (2 szklanki) oraz zieloną cebulkę.

poszatkowany por

zielona cebulka

poszatkowana zielona cebulka

5. Pokrój w drobne kawałki czosnek oraz cebulę.

cebula i czosnek

czosnek

6. Zetrzyj 2-3 łyżeczki imbiru i pokrój w drobną kosteczkę jabłko.

imbir

jabłko

poszatkowane jabłko

7. W międzyczasie przewracaj kapustę w misce co ok. 30 min aby sól dotarła do wszystkich kawałków równomiernie. Dzięki temu kapusta puści wodę i zmięknie. Całkowity czas solenia to 1,5 godziny.

miękka kapusta pekińska

8. Po upływie 1,5 godziny przepłucz kapustę dokładnie w czystej wodzie. Czynność najlepiej powtórzyć 3 razy aby pozbyć się nadmiaru soli. Odsącz kapustę i odstaw na bok.

9. Zajmiemy się teraz zrobieniem owsianki. Wlej do garnka 3 szklanki wody i 1/2 szklanki mąki ryżowej, wymieszaj starannie i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy pojawią się bąbelki (około 5min).

10. Dodaj do owsianki 1/4 szklanki cukru, gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zacznie robić się klarowna.

11. Odstaw owsiankę na bok do schłodzenia.

owsianka do kimchi

12. Przygotowujemy pastę kimchi. Poszatkowane warzywa (czosnek, cebula, imbir, por, marchewka, zielona cebulka, rzodkiew i jabłko) wrzuć razem do miski i wymieszaj (możesz też użyć blendera, ale z umiarem).

warzywa do kimchi

13. Do zimnej owsianki dodaj płatki chili (kochugaru) w zależności od preferowanej ostrości dodaj 1, 2 lub 2,5 szklanki. Dokładnie wymieszaj aby uzyskać jednolitą masę.

pasta kimchi

14. Następnie dodaj warzywa i sos rybny

pasta do kimchi z warzywami

15. Tak przygotowaną masę będziemy łączyć z kawałkami kapusty pekińskiej! Robimy kimchi!

16. Wrzucamy kapustę do dużej misy, zakładamy gumowe rękawiczki (aby nie pofarbować dłoni pastą chili) i dokładnie łączymy pastę z kawałkami kapusty.

kapusta i kimchi

kapusta kimchi

kimchi

mak kimchi

17. Przenosimy nasze kimchi do szklanego bądź glinianego słoja. Ważne, aby pojemnik nie był plastikowy, ponieważ kwaśny sok z kimchi zacznie reagować z pojemnikiem i w lodówce pojawi się bardzo nieprzyjemny zapach.

przepis kimchi

18. Kimchi nie upychamy po krawędź słoja, ponieważ podczas fermentacji zaczynają sie wydzielać gazy wypychające masę do góry.

kimchi w słoju

19. Pozostawiamy kimchi w słoju w temperaturze pokojowej na 2 dni aby rozpoczął się proces fermentacji. Po 48 godzinach można spróbować kimchi. Pełen smak kimchi osiąga po 1-2 tygodniach trzymania w lodówce w zamknięciu. Można również przełożyć część kimchi do mniejszego słoika i jeść je na świeżo po 2 dniach. Bardziej sfermentowane kimchi nadaje się jako dodatek do dań.

Smacznego!

Mateusz Petkiewicz

kimchi z ryżem

Mój własny pomysł na podanie kimchi z ryżem.

 

 



Wrzuć na Facebooka

Tagi:
kimchi | mak kimchi | przepis kimchi |

comments powered by Disqus